ilk davette hazırladığım masa |
“ Ekmek yiyecek, su da içeceksiniz !”
I. Hattuşili
Prof. Aykut Çınaroğlu Dyt.Dr. Funda Şensoy |
Uzun zamandır Alacahöyük kazısında şef olarak
çalışıyorum. Bu iş mesleki deneyimlerim açısından en önemli görevlerin arasında. İkinci üniversitemi de sadece kazıya
dahil olduğum için okuduğumu da belirtmek isterim. Dünyada örneği var mı
bilmiyorum ama Türkiye’de kazılarda görevli tek şef olmanın da keyfini
sürüyorumJ
Yaklaşık 105 yıldır süren Türkiye’nin en eski
ve ilk kazısında yer aldığım içinde
büyük onur duyuyorum. Beni bu ekibe layık gören sayın Aykut Çınaroğlu hocama da
şükranlarımı borç bilirim...
çalıştay esnası |
Gelelim Hititlere, hepiniz merak ediyorsunuz
eminim;
Hititlerin neler yedi ?* dilerseniz madde
madde cevaplamak isterim;
1-
Sığır,
koyun,keçi, kümes ve av hayvanları; Hititler
tıpkı
günümüzde olduğu gibi sadece sığır,
koyun, keçi ve farklı olarak bir de çok az miktarda domuz eti yemekteydiler.
Hititlerin %30 oranında büyükbaş
hayvan ve %70 oranında da küçükbaş
hayvan tükettikleri bilinmektedir.
2. Süt ve süt ürünleri:Hititler beslenmelerinde
süt ve süt ürünlerini kullanıyor, etlerin yanında hayvan
sütünden, süt ürünlerinden, peynir, tereyağı
ve lordan yararlanıyorlardı.
3. Tahıllar ve tahıl ürünleri:
Hitit insanının temel besin maddesinin ekmek
ve sudan ibaret olduğu, sayısız metinlerden anlaşılmaktadır.Hititçe
metinlerde, 180'e yakın ekmek, pasta, börek ve un mamullerinin adı vardır.
4. Sebze ve meyveler:Hititler döneminde
kullanılan meyveler, tarla ve bahçe bitkilerinden; buğday,
arpa, fasulye, kır fasulyesi, bezelye çeşitleri,
kendir, mercimek, burçak, soğan,
pırasa, lahana, sarımsak, acı sarımsak, kimyon, susam, üzüm, hurma, elma, alıç,
kayısı, Antep fıstığı,
üzüm, fındık, kiraz, muşmula,
nar, zeytin, salatalık ve isimleri henüz tercüme edilmemiş
birçok bitki bilinmektedir.
5.Yağ
ve şekerler:Hititlerde yağ olarak Susam, ceviz, badem, keten, fındık,
fıstık ve zeytinden yemeklerde ve endüstride kullanılan çeşitli
yağ
türleri elde ediliyordu. Pekmez ve bal ise kullandıkları şekerlerdi.
HİTİLERDE MUTFAK ve HİJYEN KURALLARI**
Hititlerde
kral mutfaklarında çalışanlar için çok katı kurallar vardı. Bu
kurallara uymayanlar dağlara kovalanır yada ailecek ölüme mahkum
edilirlerdi
Mutfak kuralları;
-Tapınak mutfaklarında
günlük ekmekleri yapan kişilerin
yıkanmış,traşlı
ve temiz giysili olmalı.
-Fırınların tabanın süpürülmüş
ve su serpilmiş olmalı.
-Ekmek kırıntılarının
döküldüğü yerlere ve kapların bulunduğu
kısımlara köpek ve domuzlar girememeli.
-yemek yapılacak kaplara hayvan pisliği
bulaşmış
ve bunu emerek kirlenmişse kapların atılmalı.
-Görevlilerin şarap ve bira sunarken bile çok dikkatli davranmaları,
bardakları haddinden fazla doldurmak suretiyle içkileri dökmemeli. Çünkü
dökülen pay tanrının payıydı.
Hitit mutfağından….
Hititlerde
yemeklerin tarifleriyle alakalı metinlere
rastlanmamaktadır. Ancak bazı ritüel metinlerinde ne yediklerini yazmışlardır;
Örneğin, bir ölüm ritüelinde “ dannas ekmeği ve her biri bir avuç olan üç adet tatlı
ekmek” ifadesine rastlanmaktadır. Yada An.Tah.Sum
bayramı metin çevirilerinde etin soğuk olarakta tüketildiği belirtilmiştir.
Ballı zeytinyağı
Bir ölü bal
Bir ölçü
zeytinyağı
Bal ve
zeytinyağı
karıştırılır
hazırlanan et yemekleriyle yahut ekmeklerle tüketilir.
Hititler bal
ve zeytinyağını
tanrılarının ağızlarına
sürüyorlar ve Hititlere göre bunu yapınca tanrıları da onlara iyi şeyler söylüyor.
antik kara buğdaydan hitit ekmekleri |
Ekmekler
Hititlerin
en önemli besin maddelerinden biri olan ekmek çok çeşitli olarak yapılmıştır.
NINDA. IMZA***
Tam buğday unu yada antik buğday unu
Su, tuz
Az ölçüde buğday unu ve su ile akşamdan mayalanması için oda sıcaklığında bekletilir. Bir gün bekledikten sonra
tekrar un ve su katılarak ekmek hamuru hazırlanır ve pişirilir.
NINDA.GUR.RA
Peynirli ve
incirli hazırlanan bu ekmek benim tarifler arasında en sevdiğim oldu denemenizi öneririm. Yukarıda bahsettiğimiz gibi hazırlanan hamura mayalandıktan
sonra kuru yada taze incir ve peynir
ilave edip pişirin.
NINDA.KU
Tatlı olarak
hazırlanan bu ekmek bal yahut pekmezle tatlandırılıyor.
Yukarıda
yazdıklarımdan başka;
fasülyeli, arpa ezmeli, frikli, baklalı, mayasız, iç yağlı ekmeklerde yapmaktadırlar.
Yemekler
Tabletlerden
yola çıkarak yorumlanan yemekler…
HAPPENA
happena |
Güveçte yada
açık ateşte
pişirilmiş koyun eti
Koyun eti
koyun yağıyla açık ateşte pişirilir. Bunun yanı sıra toprak kaplarda da pişirildiği yanı sıra ve üzerine yenilirken ballı
zeytinyağlı
sos döküldüğü
sanılmaktadır.
Yarım kilo
kuzu kuşbaşı
Yüz gram
kuyruk yağı
5 yemek kaşığı bal
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Kuşbaşı doğranan etler şişlere saplanır ve ızgarada pişirilir. Servis yapılırken üzerine ballı
zeytinyağı
dökülerek tüketilir.
KARİYA
Hitit
metinlerinde koyun ciğeri ve koyun yüreği unlanıp
tuzlanarak açık ateşte pişirilir, ifadesine rastlanmaktadır.
250
gram ciğer
250
gram yürek
1 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
Ciğer ve yürek kuşbaşı doğranıp şişlere takılır. Üzerine un ve tuz dökülüp
ızgarada pişirilir.
KİSTANZİYA
Ev şarabında dinlendirilen yağlı koyun eti güveçte yada açık ateşte pişirilir.
Ev şarabında dinlendirilen yağlı koyun eti güveçte yada açık ateşte pişirilir.
Yarım kilo
yağlı kuzu kuşbaşı
Yarım litre şarap
Eti pişirmeden önce şarapta dinlendirip ızgarada yada güveçte
SOĞUK
ET
soğuk et |
AN.TAH.SUM
bayramında aşçıların
soğuk et dağıttıkları Hitit metinlerinde geçmektedir.
Bir kilo
dana bonfile
1 bardak
zeytinyağı
Tuz
Etin etrafı
tamamen tuzla kaplanır. Zeytinyağı toprak kaba boşaltıp kızdırılır ve içine tüm halde et konur.
Dışı yanana kadar kızartılır. Soğutulup dilimlenerek yenilir.
SANDVİÇ
Hitit
metinlerinde etin pişmiş soğanla ekmek arasında yendiği geçmektedir.
Yarım kilo
dana bonfile
Yarım kilo
soğan
Tuz
Ekmek
Soğan ve et ızgarada pişirilip ekmek arasında servis edilir.
NİNDA.TU
Hitit mutfağında tatlıda tüketildiği sanılmaktadır.
1 bardak un
1 bardak su
1 yemek kaşığı tereyağ
1 bardak
pekmez
Un ve su
tencerede karıştırılarak
pişirilir. Katılaşınca servis tabaklarına konur. Üzerine
yakılmış
tereyağı
ve pekmezle servis edilir.
Teşekkürler…
Katkılarından
dolayı sayın Dyt.Dr. Funda Şensoy’a, metro kültür yayınları ve Hitit
Mutfağı
Kitabı yazarları ülkü menşure solak , asuman albayrak ve Ahmet Uhri’ye
çok teşekkür
ederim.
*
Hititlerden günümüze beslenme alışkanlıkları, dyt.dr. Funda Şensoy, Alacahöyük arrina kültür kenti çalıştay bildirisi
**a.g.e.
***Hititlerde yemek isimleri yoktur. Yukarıdaki yemek isimleri
Hititçe olup Metro Kültür yayınlarının “Hitit mutfağı” isimli kitabından alınmıştır.
Harika, mükemmel çalışma, ellerinize emeğinize sağlık
YanıtlaSilteşekkür ederim..
YanıtlaSilteşekkür ederim..
YanıtlaSileşsiz bir çalışma, tebrikler!
YanıtlaSilçok sağolun ..
SilYazınız çok ilgimi çekti. Sakıncası yoksa e-posta yoluyla ulaşabilir miyim?
YanıtlaSilçok güzel bir çalışma. Hititlere ilgi duyan biri olarak söylüyorum.
YanıtlaSil