BENİM ANTEBİM… (yada antep için öneriler)
Sizlere bu yazıda baş döndürücü bir Gaziantep seyahati vaat ediyorum. Hem hızlı hem de çok lezzetli olacak bu seyahatte benim Antep’e gidince vazgeçemediklerimden küçük bir seçki…hem gezecek hem de bol bol yiyeceğiz. Başlık başlık ayrı olarak yazacağım bu seyahati sabah kahvaltısı, öğlen yemeği ve akşam yemeği alternatifleri olarak da değerlendirebilirsiniz. Antep’e her gittiğimde bir gün dahi kalsam ben tüm bu listeyi yerine getirmeye çalışırım…tüm bunların yanı sıra tanıdığınız varsa kendinizi Antep’te bir evde yemeğe davet ettirin derim...bence herkes hayatında bir kez bir Antep’linin evinde yemek yemeli !
Bakırcılar çarşısı
Antep’e giderseniz iki önemli çarşıdan biri gezmeniz gereken, gezerken de inceden bir müzik eşlik eder size özenle çekiçlenen bakırların sesi sanki bir senfoni yaratır ve çarşıyı gezerken hep kulağınızda kalır.
Elmacı pazari
Hemen bakırcılar çarşısının dibindeki bu Pazar Antep gastronomisinin mabedi sayılır. Tüm baharatlar, salçalar, ekşiler, kuruluklar, peynirler, zeytinler ve daha neler neler burada en yüksek kalitesinden bulunur. Her esnaftan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilirsiniz. Benim elmacı pazarındaki favorilerim ise Saçı beyazın baharatları, özellikler buradaki Güllüoğlu’nun baklavaları, ve Kıratlı’nın enfes küncülü helvaları…
Beyran
Antep’e sabah ulaşmışsam yapacağım kahvaltı genelde ya beyrandır yada ciğer kebabı , beyran için metanete giderim Antep’in en eskisi ve en lezzetlisidir. Beyran için kuzu eti bütün gece haşlanır. Haşlanmış pirinç ve haşlanan kuzu eti bakır sahanda tekrar buluşur ve baharatlarla yüksek ateşte tekrar kaynatılır ve Antep ekmeği ile afiyetle yenir.
Ciğer kebabı ve kavurması
Antep’e sabah ulaşmasam da ciğersiz bir gün düşünemem ve bu hususta iki yerim vardır; biri sabah 4 de açıp 8 de kapatan meşhur Ali Haydar usta ve şehrin göbeğinde mütercim asım’da bulunan Ciğerci Mustafa…Ciğerci Mustafa’da dilerseniz dalak, böbrek, kuzu şiş gibi Antep’e özel kebaplar da bulabilirsiniz. Bol yeşillikle afiyetle yenen dürümlerden birkaç şişi fark etmeden yemiş bulursunuz kendinizi bir anda !
Antep peyniri, biberi ve küncülü ekmeği
Benim vazgeçilmez üçlümdür. Kıymetli dostum Aydın Uğurlu’nun Karatarla’daki dükkanın da sabah kaçak çayımı içerken kahvaltı için bir diğer alternatifimdir. Küncülü ekmeğin gevrekliği, Antep peynirinin o kendine has tadı ve sanırım hayatta hiçbir şeye değişmeyeceğim Antep’’in biberi…o anı size anlatamam
Sahan kaymağı
Az daha unutuyordum onsuz da kahvaltı olmaz sanırım ben her vakit bakır bir sahanın neredeyse yarısını küncülü ekmekle beraber yiyiyorum. Muhakkak bulmanızı öneririm ben Nizip caddesinde Kuzuculur süthanesinden alıyorum.
Meyan şerbeti
Tabi bu kadar yersek iyi bir hazmettiriciye ihtiyaç duyarız bu esnada meyan şerbeti en iyi alternatifinizdir. Özellikle yazları feci de serinletir. Sanırım her seyahatte 2 litre içiyorum. Çarşıda yürürken bu geleneksel şerbetçilere bolca rastlayacaksınız.
Sabah kahvaltısından sonra çarşı, kale camiler gezerken hafifçe bir acıktınız mı? O halde neler atıştırabiliriz…
Tatlı sucuk
Ceviz, fındık ve tabiî ki fıstıktan yapılır. tüm çarşılarda özellikle de elmacı pazarında bolca bulunur. Pekmeze batırılmış kuruyemişler iplere asılır. Bir demeti sizin için yeterli olacaktır.
Kahkeler
Dilerseniz de Antep peynirinin suyundan yapılmış kahkelerle de bu açlığı bastırabilirsiniz. Ben genelde Akşam simit fırınından aldığım bu kahkelerin tadına doymam. Şehrin her tarafında bir çok noktada bulabilirsiniz.
Çok kuvettli bir kahvaltıdan sonra öğlen az bir şeyler atıştırdık peki akşama neler yemeliyiz.
Antep lahmacunu
Tüm Antep mutfağının özeti gibidir. Çıtır çıtır, bol sebzeli ve sarımsaklı incecik bir hamurla lahmacunun ansiklopedik tanımı gibidir. Yanına bir sahan ayranı söylersiniz, lahmacunla beraber masaya taze yeşilbiber, maydanoz ve balcan söğürmesi (közlenmiş patlıcan) gelir. Sizde lahmacununuzu dürüm yapar yersiniz. Yazarken bile canının isteten bu lahmacunun kokusu, rengi ve yemesi bambaşkadır. Antep’e sadece bu lahmacun için bile gidilmelidir. Burada kebapçılarda bulabileceğiniz gibi kasaplarda lahmacunu hazırlayıp hemen yanındaki fırına gönderir ve oradan da evinize getirilen bir lahmacun dayanışması sistemi bile vardır. Ben Üçler ve İmam çağdaşın lahmacununu çok severim ancak diğer kebapçılarda ve kasaplarda yapılanlarda ayrı bir güzelliktedir.
Kebablar
Lahmacunu bir tane yiyip üzerine birde kebap yiyebilirsiniz. Mevsime göre garson sizi yönlendirecektir. Yaz mevsimi ise; alenazik, patlıcanlı, altı ezmeli, yeni dünya…kış mevsimi ise soğan, simit (oruk), tava…benim en çok ziyaret ettiklerim, bakırcılar çarşısı arkasında imam çağdaş, şehreküstüdeki Çulcuoğlu ve su burcundaki Çavuşoğlu
Ev yemekleri
Ola ki eve davet edildiniz burada sizi bambaşka bir mutfak karşılar ve gecenin sonunda her şeyi rüya gibi hatırlayacağınız ve her seferinde ağzınızı sulandıran bir anı ile ayrılırsınız davet edildiğiniz evden. Bu konuda çok şanslıyımdır İlker’lere gidersem Gülnur teyze; ekşili taraklık yada Kilis kebabı yapmıştır. Yanında altı cacıklı arap köftesi, semsek, lebeniye …Nilgün’lere gidersem babası aziz amca kebap tepsisi ile karşılar bizi yada Gökhan’lara gidersen Döne teyze kuru dolma, içli köfte, yuvalama ve neler neler yapar bana , Serkan’ların evindeysek Cesur amca ve Ülkü teyze elleriyle besler bizi, Yeşim’lere hiç gidemedim anneside bana hiç alacalı dövme çorbası yapmadı bu yazıdan sonraki ilk ziyafetinde adresi belli oldu zaten... bu yazı sayesinde hepsinin ellerine sağlık diyorum ve şunu da belirtmek istiyorum sadece bana yapmazlar onları bulursanız size de yaparlar… beklide Antep’i bu kadar farklı kılanda bu misafirperverliğidir.
Ve en nihayet tatlılar
Baklava, baklava ve yine baklava öyle kaymaklı, fındıklı cevizli değil sadece Antep fıstıklı baklava, diğerlerini sakın sormayın yoktur Antep’te, çatal da istemeyin yerken bir hamle de değil ısırarak iki hamlede yiyin ve baklavayı elinize alıp tersten ısırın ki içindeki tabana yayılan fıstığın ve sadeyağın rahiyası damağınıza yapışsın ve hayatı o an da durudurun….
Sadece baklava değil, kadayıfı, helvaları, dondurması ve katmeri de eşsizdir ve yerken keşke hep burada kalsam dedirtir.
Katmer sabah kahvaltısında yapılır ve içinde bolca Antep fıstığı ve sahan kaymağı varın gerisini varın siz düşünün. Baklavayı elmacıpazarı Güllüoğlu, İmamçağdaş, Baloğlu ve Koçaktan alırım aslında tüm baklavacılar ayrı güzeldir. Katmerde ise odun fırınında pişiren mütercim asımdaki Zekariya ustanın yeri bambaşkadır.
Geldik seyahatin sonuna, Antep’i ve mutfağını şöyle bir iki sayfada yazmak mümkün değildir ben sadece ufak bir fikriniz olsun istedim. Unuttuğum yada bir Anteplinin okuyunca bunu da unutmuş diyeceği daha bir çok hususta vardır. Kendilerinden affımı isteyerek hepinizi onların adına Gaziantep’e davet ediyorum...
Bu arada Antep'te alaklı herşey için Antep sepeti derim...
Sabah sabah et veya ciğer yiyemem ama ciğeri çok severim :)Olsa da yesek şimdi..
YanıtlaSilKahke ve meyan şerbeti de merak ettiklerimden.
Elbet bir gün de yolum G.Antep'e düşer. Hepsini not ediyorum..
Ömür Bey sabah kahvaltısında Antep'te katmerin de yeri var sanırım ne dersiniz?
YanıtlaSilolmaz mı :) yazıda da var gözünüzden kaçmış sanırım..
YanıtlaSilçok begendim sizi ve notlar aldiginiz blogunuzu:) Ogrenecek ne kadar cok sey var Turk mutfagi ile ilgili. Simdiye kadar ihmal edilen Anadolu mutfagini arsivlemek, tanitmak çok ihtiyacimiz olan bir donusum. Yolculugunuz aydinlik olsun.Ilgiyle ve çok sey ogrenerek takip edecegim. Normandiya'dan sevgiler
YanıtlaSilçok reşekkür ederim güzel cümleleriniz için Normandiya ya sevgiler...geç cevap için özür :)
SilNeruda'nin siiri benimde basucumdadir:)
YanıtlaSil