19 Ocak 2015 Pazartesi

YILIN EN İYİ YEMEKLERİ “2014”

  • ermenek batırığı 


    Geldik bir yılın daha sonuna gelin hep beraber bu yıl yemek yediğim “en iyi” yerlere bir göz atalım.  yemek yediğim yerleri herhangi bir sıralama yapmadan yazıyorum. 


    Ahlat  Oteli  Kahvaltı / Ahlat  

    Önümde turkuaz, yeşil, mavi ne dersen inanılmaz bir göl, gölün ardı Gevaş ve Hakkari dağları sağım Nemrut, solum Süphan arkam ise taş evleri ile Türklerin ilk yurdu Ahlat... Sanırım zamanda, bende durdum. Akşamdan otelciye kahvaltıyı göl kenarında yapmak istediğimizi söylemiştik, masa ise az sonra hazırdı.  Adilcevaz cevizi, şöyle elinizin arasına sıkıştırınca yağ çıkan cinsten, Van peyniri, sac ekmeği, tereyağ, Bitlis balı, Ahlat kaymağı, köy yumurtası ve diğerleri... Unutulacak cinsten değildi.
    İnceden çalan Reşid Behbudov şarkıları, 1000 yıl sürsün isteyeceğiniz bir andı. 



    Dönerci Tacettin /  Hatay 

    Uçağa atladık vardık Hatay’a, Tacettin bey bize 13.50’ de 5 kişilik rezervasyon için müsaitim deyince de başladık saati beklemeye, saati gelince gittik dükkana, dükkanda 5 masa var ama kalan 10 masa boş, neden acaba bizi  bekletti diye biraz söylendik. Sonra lavaş ekmeğe sarılı kimyonlu, maydanozlu ve biber salçalı döner dürümler geldi yanında da Samandağ biberi…
    İlk ısırığı 6 hafta kadar sayıkladım. 6 hafta sonra dayanamadım sabah git akşam gel Hatay yaptım ve 3 dürümle nihayetlendirdim günü… Sonradan anladım Tacettin usta hala her masaya kendi döneri kesip kendi servis ediyor o yüzden de dükkana ayni anda sadece 5 masa oluyor.
    Ocak ayında gitmiştim ilk kez ve yılın en iyi yemeği budur dedim. Aylardan aralık pek sıralma yapmam ama bu yıl yediğim en lezzeli yemekti :) 



    Ayna  Lokantası / Ayvalık 
    Dedem Uzun efendinin Kilis’te kendi zeytin mahseresi var (ufak zeytinyağı sıkma tesisi), ama hayatımda zeytinyağı hasatına  bu yıl ilk kez Komili ile beraber  Ayvalıkta katıldım. Komili’nin tarlalarından zeytinleri topladık, sıktık, şişeledik ve kendi zeytinyağımızı afiyetle yedik. Komili’nin bizi ilk akşam ağırladığı  restoran olan Ayna ise bence o yörenin en iyisiydi…favası akıllardan çıkmayacak gibi, mezeleri, siyah pilavı ve tatlıları ise unutulmaz. bence o yöreye sadece bu lokanta için gidilebilir. Yemek yediğiniz tabakların Tülay Madra tarafından yapılmış olmasıda bence yemekleri daha da güzelleştiriyor. Bu yıl mutlak gastro rotanıza alın derim. 

    Batırık  / Beyşehir 
    Bu yılın en kuvvetli masalarından biriydi. hem sadeliğin baştacı hem de Anadolu sofrasının bereketi bu sofrayı eşsiz kılıyordu.ama bu yemeği bir restoranda değil Beyşehirli Fotograf ustadı Mustafa Büyükkafalı’nın evinde eşi Saliha Büyükkafalı’nın ellerinden yedik. Ermenek batırığı, haşlanmış lahana, batırma, tarhanabaşıi köy domatesi ve biberi masanın eşsiz lezzetleri idi. 

    Mikado Pİde / Aydın Bozdoğan 

    Un Aydın, et Bozdoğan, sebze Bozdoğan, süt Bozdoğan, tereyağ Bozdoğan, turunç Bozdoğan, camız kaymağı Bozdoğan, su Bozdoğan, gazoz Bozdoğan belediye gazozu daha ne olsun…. Türkiye’nin en iyi pidecisi ! 


    Hanımeli lokantası / Adilcevaz 

    Adil usta’nın  ekmeklerinin peşinde 1974 yılıda Bursa’dan önce çalıştığı fırını bulmak için Bitlis’e gitmiştik, gitmişke de Van gölü etrafında bir tur attık. Bir öğle yemeği esnasında uğradığımız  Adilcevaz’daki Hanımeli lokantası yöre yemekleri konusunda çok çok iyiyidi. daha öncede defalarca gittiğim doğu Anadolu’daki en iyi yemekleri burada yediğimi belirtmek isterim. Kengerli ayran aşı gerçekten çok çok iyiydi ve iki koca tabak yedim. sonrasında keledoş, keşkek, murtağa ve pekmez helvası masamıza gelen diğer lezzetlerdi. yolunuz oralara düşerse mutlaka Hanımeli Lokantasında Hamiyet Şanlı hanımın enfes yemeklerinden tadın derim...


    Küncülü Kebap / Gaziantep 

    Küncülü’nün yeri Kale altında Nakıp hamamının karşısına geçince sağ tarafta 50 metre ilerdeki trafo binasının arkasına. dükkan 10 metrekare, kıymayı yapan, kuzuyu terbiyeleyen, ayranı karıştıran, salatayı yapan, kebabı pişiren, dürümü yapan, paket eden, parayı alan, ortalığı temizleyen bir tek kendi…evet evet yanlış duymadınız sadece kendi çalışıyor. kasaplardan topladığı kemiklerin sıyrıkları ile yaptığı  kıyma kebabı e f s a n e !!! kuzu şiş ise Antep’deki büyük lokantaların şapka çıkaracağı cinsten. etraf biraz dağınık ve kirli görünse de kıymasından bir parça tadınca dünyayı unutuyorsunuz. 




    Tüm zamanların en iyileri 

    Her sene listeye ayni yerleri yazmıyorum lakin defalarca bıkmadan usanmadan gittiğim 3 yer var, bence onlar gerçekten tüm zamanların  “en iyileri” 

    Gökhan Aperatif / Bursa, Küçük Sanayi ve Vişne caddesi 
    Kahvaltı dükkanı, giderseniz Ömür ne yediyse hepsinden isteriz diyin yeterli :) 

    Refik Usta / Bursa, Karacabey soğan hali 
    Ömür yolladı diyin bir selam iletin kafi, burada yemek yemediyseniz henüz yemek yemiş sayılmazsınız !!!

    İmam Çağdaş / Gaziantep 
    Antepliyim, 150 kez Antebe gittim, Antep’te gitmediğim yer kalmadı daha iyisi yok !!! Eskiden iyiydi, bozdu, yok canım, daha iyisi var, antepliler sevmez, çok bilindik, ama orası turistik vs demeyin gerçekten kulak asmam !!! 


1 yorum: