26 Mart 2013 Salı

ET HAKKINDA EN BİLİNEN YANLIŞLAR






  1. ET YIKANMALI MIDIR?

Kesinlikle hayır !!!  et sadece kesildikten hemen sonra yıkanabilir çünkü bu esnada hayvanın etinden dışarıya doğru bir ısı aktarımı vardır buda suyun üzerinde kalmasını engeller. Ancak eve gelmiş eti yıkamak tamamen yanlıştır ve üzerinde hızlı bir şekilde mikro organizma üremesine neden olur.



  1. ETE TUZ ATILMAZ MI?
Tabiki atılır  !!! bilinen en yaygın yanlıştır. Fizikte “osmoz” kuralı der ki ;
Tuz içine giren her şeyin suyunu çeker !!!
Bu fiziksel  kuraldan dolayı ızgara yada tava yapacağımız eti tuzlayarak ocağa koyarsak tuz bu etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını engeller buda hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak pişmesini sağlar. Bu yüzden ızgara ve tava etler muhakkak tuzlanmalıdır. (tuz derken kaya tuzundan bahsediyorum)


  1. ET TAM PİŞİRMELİ MİDİR?


Tabiki HAYIR !!!
Eğer etin proteininden faydalanmak isterseniz etin içi muhakkak pembe kalmalıdır. Yani çocuklarınıza yedirdiğiniz etin, köftenin vs içi pembe değilse protein değer koca bir sıfırdır !!!
Peki az pişmiş etin içinden akan kan mıdır?
et pişince ortaya çıkan pembe renkli madde kan değil miyoglobindir. Bu madde de bir çeşit proteindir asla kan değildir ve helallik durumunda bir sıkıntı yoktur.

  1. ET KESİM KURALI

Hayvan kesildikten ve derisi yüzüldükten sonra
Büyükbaşlar 24 saat
Küçükbaşlar 8 saat dolapta bıçak vurulmadan dinlendirilmelidir. Kurban bayramında yapılan en büyük yanlıştır ve hepimiz kurban etinin sertliğinden şikayet ederiz ya sebebi budur. Çünkü et dinlenmeden tekrar bıçak vurulup parçalanırsa etin ölüm sertliği üzerinde kalacak ve bu bir daha asla çözülmeyecektir.

  1. EN LEZZETLİ ET HANGİSİDİR?
En lezzetli et bize göre en yumuşak olan ama genel kural olarak yağlı ve kemikli olandır. Çünkü kemiği ete bağlayan bağ dokusu ete asıl lezzetini verir. Yağda eti her zaman yumuşak tutar. 

14 yorum:

  1. Şefim yalnız eti tam pişirmemizin en büyük sebebi dinimizce haram olan kanı içinde bırakmamaktır. Allah'ın açık ayetle (Bakara - 173) haram kıldığı bir şeyin vücuda faydası olacağını da sanmıyorum, saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiginiz kan degil etin suyudur. Kaldi ki kan olsa idi pisince helal mi olacakti?
      Ayette gecen kan akar kandir. Ayetin tefsiri ya da fikih kitaplarina muracat ederseniz gorebilirsiniz. Hayvan zaten bogazlanmak suretiyle kesildiginde akar kani aktigi icin eti helal olur.

      Sil
  2. çiğ köfte ? kan bulunuyor mu içinde ?

    eğer eti dinlenmiş alırsanız kanı olmaz
    et piştiğinde içi pembeyse o kan değildir kendi rengidir.

    bu hususta hassas olduğumun bilindiğini düşünüyordum.

    YanıtlaSil
  3. yanı sıra et pişince ortaya çıkan pembe renkli madde kan değil miyoglobindir. Bu madde bir çeşit proteindir kan değildir !!!!

    YanıtlaSil
  4. Çiğ köftedeki etin acı baharatla beraber piştiğini duymuştum şefim.
    Ben de hassas olduğunuzu düşünüyordum, yazıyı okuyunca şaşırdım o yüzden bunları yazma ihtiyacı duydum. Anlamayacak ya da umursamayacak birine yazmam zaten.
    Konu hakkında sizin gibi teknik bilgiye sahip değilim, öyle bir iddiada bulunmak ancak cehalet olur. Fakat merak etmekteyim (Gerçekten bilmediğim ve anlamadığım için soruyorum): O pembelik eğer miyoglobin sebepliyse (ki bildiğim kadarıyla hemoglobin gibi oksijen taşıyan bir madde) ve hücre, doku ve kaslara oksijen taşınımı kan yoluyla oluyorsa bu maddenin varlığı kanın varlığına işaret etmez mi?
    Saygılar ve şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Miyoglobin kas dokusunda bulunan bir hücre, kan dolaşımında olmaması gerekiyor, eğer zaten kanda bulunan hücreleri içeren gıda tuketmeyeceksek sütten baslamaliyiz zira ineğin ak yuvarlarini içeriyor.

      Sil
  5. peki tavuk çiğ kaldığında neden kan yok ?
    yada balık ?
    bunu bir düşünün ...halbu ki onlarda da kan var !
    sırf renkten ötürü ona kan diyemeyiz bilimsel bir gerçekten bahsettim :)))

    YanıtlaSil
  6. Tavuk ve balığı hiç düşünmemiştim, bunu bir araştıracağım. Şüpheyle yaklaştığım bir konu şefim, bilimsel gerçekler bile içimi rahatlatmaya yetmiyor, belki de benim bizzat incelemem, öğrenmem lazım. Yine de yardımcı oldunuz, yol gösterdiniz. Çok teşekkür ederim, saygılar...

    Not: İlk cevabımı yanıtla diye yazmışım, gözüme hoş gözükmedi ondan sildim, metin yukarıdakiyle aynı, "yazar tarafından silindi" ibaresi yanlış anlaşılmalara sebep olmasın, belirtmek istedim.

    YanıtlaSil
  7. Çok faydalı bir yazı dizisi olmuş, bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  8. Ömür bey takipteyim...iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  9. Bir hayvanın kesilmesiyle, vücudunda bulunan kanın %30-35'i vücüdu terkeder. Dolayısıyla kalan kan damarlarda ve vücudun içinde kalır. Kanı çıkarmak tamamıyla mümkün değildir. Kan besleyici ve protein içerir. Afrikada sığırların kanını içerek beslenen insanlar vardır. Ayrıca Avrupa da kan sucuklarıyla beslenmeyi sürdürmektedir. Yukarıda yazılan yazılar geleneksellik önde geldiğinden yapılanlara uymayacaktır. Bilginize,

    YanıtlaSil
  10. Türkiyede biz et yememekteyiz. Geleneklerimiz doğrultusunda biz kıyma yemekteyiz. Türk geleneklerine göre et kemikli olmalıdır. Ayıklanmış biftek, bonfile gibi kavramlar gelenek dışıdır. Ayrıca kan da kıymaya renk vermesi için de kullanıldığını belirtmek isterim.

    YanıtlaSil