27 Ocak 2012 Cuma

FİKİR SAHİBİ DAMAKLAR ve İSTANBUL LÜFERE HASRET KALMASIN






“İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın” Slow Food Türkiye, Fikir Sahibi Damaklar (FSD) ‘ın son kampanyası. Fikir sahibi  damaklar ise  uzunca bir zamandır takip ettiğim ancak faaliyetlerine aktif olarak katılamadığım ama  her faaliyetlerini de  koşulsuz desteklediğim bir çalışma grubu. Kendi internet siteleri olan www.fikirsahibidamaklar.org ‘de kendilerini

“Kanaatimizce, şehirli insan, gece saat 10'a kadar açık kalan hipermarketlerin insanı tembelliğe iten konforu karşısında, satılan yoğurdun "gerçekten" yoğurt, ekmeğin "gerçekten" ekmek olup olmadığını düşünmeyi bıraktı ve nihayetinde, gıda yerine gıdaymış gibi yapan, büyük üreticilerin karını arttırma odaklı ar-ge çalışmalarının karşılığı, pek çok "endüstriyel" ürünü tüketir oldu. Biz FSD bünyesinde hızlı hayatın sebebiyet verdiği bu "gerçek gıdadan ayrı düşme hali"ne çözümler üreten aktiviteleri benimsedik. Çünkü hem şehirli kalıp hem de gerçek gıdalarla hayat kalitemizi yükseltebilecegimize inanıyoruz.” diyerek anlatıyorlar.
 
Lüfer koruma timi ise FSD’ın son kampanyasının  baskın timi. Yani apansız hiç beklemediğiniz bir anda balık hallerine, marketlere, restoranlara  vs… baskınlar yaparak lüferin boylarını ölçüyorlar ve 24 cm’den küçük lüfer satılmaması için gereken uyarıları yapıyorlar.
İstanbul Lüfere hasret kalmasın kampanyası için FSD’lar diyor ki;

   Bir derece eksik olsa yine olmaz, Su 99 derecede kaynamaz. 24 santimden küçük avlanırsa Lüfer,denize yumurta bırakamaz .Çinekop sarıkanat olacak, sarıkanat Lüfer...Tüm aile yasayla korunana dek, iş başa düşer...İyi bak, tabağındaki Lüfer24 santimden küçük olmasın.
İstanbul Lüfer'e Hasret Kalmasın Yanlış mevzuat, yanlış yasalar ve tüketim hızımız nedeniyle
Lüfer hızla yok oluyor.
   Öğrendik ki, 24 cm'den küçük Lüfer, yumurta bırakamadan avlanmış Lüfer'dir. Ve ne acı ki, bugün Lüfer avlama alt sınırı 14 cm'dir. Yani, yumurta bırakamamış Lüferleri avlamaya devam edersek,çok yakında denizde çinekop, sarıkanat ve Lüfer kalmayacak. Biz bu alt sınır yükseltilsin istiyoruz.Türlerin sürdürülebilirliğini kollayan,gıdanın geleceğine sahip çıkan yöneticileri göreve çağırıyoruz. Lüfer tüm bolluğuyla Boğaz sularına kavuşsun diye...
Bugünden tezi yok, 24 cm'den küçük Lüfer satın almıyoruz!


   Kısaca şunu ekleyebilirim sadece bir anlık bir yemek zevkimiz için gelecek nesilleri bu balıktan mahrum edemeyiz, buna hiçbirimizin hakkı yok. Bu yüzden 24 cm. den küçük lüfer almamalı ve restoranlarda yememeliyiz. Bunu yapanları da uyarmalıyız. Ayrıca benbir mutfak  şef, olarak ta belirtmeliyim ki 24 cm’den küçük lüferi pişirmemekteyim ve tüm şef arkadaşlarımı da bu hususda daha hassas davranmaya  davet etmekteyim. 
   FSD, herkese açık bir grup, isterseniz onlarla birlikte hareket edebilirsiniz, dilerseniz de faliyetlerinden haberdar olup onları destekleyebilirisiniz. Bu arada grubun başında bulunan ve tüm işini gücünü bir tarafa iterek kendisini bu işe adayan Sayın Defne Koryürek’e gelecek nesillerimizin ve çocuklarımızın gıdasını bizden fazla düşündüğü için sonsuz teşekkürlerimi ve şükranlarımı sunmak isterim.
Ve FSD manifestosundan birkaç cümle ile yazımı noktalamak isterim,
Biz biliyoruz ki, gıdamız tehlikede ise, geleceğimiz tehlikededir. Gıdamızın ve çocuklarımızın geleceği bizim ellerimizde.Bugünden önlem almazsak, yarın, çok geç olacak. Yetişkin olarak sorumluluğumuz, çocuklarımıza mümkün olan en iyi, en temiz ve en adil geleceği hazırlamaktır. Bu minvalde, Biz biliyoruz ki, gıda yerel olmalıdır. Biz diliyoruz ki, geleneksel lezzetlerimiz korunmalı, paylaşılmalıdır. Biz diyoruz ki, cennet İstanbul ve çevresi, sürdürülebilir bir paylaşım esası ile korunmalıdır, kollanmalıdır. Bilinçli tüketim ile sürdürülebilir bir gelecek, çocuklarımızın hakkıdır.”

“Gerçek gıda iyi, temiz ve adil olandır.”

Yazıya desteklerinden dolayı Defne Koryürek’e teşekkür ederim.

Kaynakça
      -     fikir-sahibi-damaklar@googlegroups.com


1 yorum:

  1. Şefim; kalemine sağlık, paylaşıma teşekkürlerrr..sevgi ve saygılarrr...

    YanıtlaSil