- ET YIKANMALI
MIDIR?
Kesinlikle hayır !!! et sadece kesildikten hemen sonra yıkanabilir
çünkü bu esnada hayvanın etinden dışarıya doğru bir ısı aktarımı vardır buda
suyun üzerinde kalmasını engeller. Ancak eve gelmiş eti yıkamak tamamen
yanlıştır ve üzerinde hızlı bir şekilde mikro organizma üremesine neden olur.
Tuz içine giren her şeyin suyunu çeker !!!
Bu fiziksel
kuraldan dolayı ızgara yada tava yapacağımız eti tuzlayarak ocağa
koyarsak tuz bu etin üzerinde bir set oluşturarak etin suyunun çıkmasını
engeller buda hem tüm tadı olan suyunun içinde kalmasını hem de yumuşak
pişmesini sağlar. Bu yüzden ızgara ve tava etler muhakkak tuzlanmalıdır. (tuz
derken kaya tuzundan bahsediyorum)
Tabiki HAYIR !!!
Eğer etin proteininden faydalanmak isterseniz etin
içi muhakkak pembe kalmalıdır. Yani çocuklarınıza yedirdiğiniz etin, köftenin
vs içi pembe değilse protein değer koca bir sıfırdır !!!
Peki az pişmiş etin içinden akan kan mıdır?
et pişince ortaya çıkan pembe renkli
madde kan değil miyoglobindir. Bu madde de bir çeşit proteindir
asla kan değildir ve helallik durumunda bir sıkıntı yoktur.
- ET KESİM
KURALI
Hayvan kesildikten ve derisi yüzüldükten sonra
Büyükbaşlar 24 saat
Küçükbaşlar 8 saat dolapta bıçak vurulmadan
dinlendirilmelidir. Kurban bayramında yapılan en büyük yanlıştır ve hepimiz
kurban etinin sertliğinden şikayet ederiz ya sebebi budur. Çünkü et dinlenmeden
tekrar bıçak vurulup parçalanırsa etin ölüm sertliği üzerinde kalacak ve bu bir
daha asla çözülmeyecektir.
- EN LEZZETLİ
ET HANGİSİDİR?
Şefim yalnız eti tam pişirmemizin en büyük sebebi dinimizce haram olan kanı içinde bırakmamaktır. Allah'ın açık ayetle (Bakara - 173) haram kıldığı bir şeyin vücuda faydası olacağını da sanmıyorum, saygılar...
YanıtlaSilBahsettiginiz kan degil etin suyudur. Kaldi ki kan olsa idi pisince helal mi olacakti?
SilAyette gecen kan akar kandir. Ayetin tefsiri ya da fikih kitaplarina muracat ederseniz gorebilirsiniz. Hayvan zaten bogazlanmak suretiyle kesildiginde akar kani aktigi icin eti helal olur.
çiğ köfte ? kan bulunuyor mu içinde ?
YanıtlaSileğer eti dinlenmiş alırsanız kanı olmaz
et piştiğinde içi pembeyse o kan değildir kendi rengidir.
bu hususta hassas olduğumun bilindiğini düşünüyordum.
yanı sıra et pişince ortaya çıkan pembe renkli madde kan değil miyoglobindir. Bu madde bir çeşit proteindir kan değildir !!!!
YanıtlaSilÇiğ köftedeki etin acı baharatla beraber piştiğini duymuştum şefim.
YanıtlaSilBen de hassas olduğunuzu düşünüyordum, yazıyı okuyunca şaşırdım o yüzden bunları yazma ihtiyacı duydum. Anlamayacak ya da umursamayacak birine yazmam zaten.
Konu hakkında sizin gibi teknik bilgiye sahip değilim, öyle bir iddiada bulunmak ancak cehalet olur. Fakat merak etmekteyim (Gerçekten bilmediğim ve anlamadığım için soruyorum): O pembelik eğer miyoglobin sebepliyse (ki bildiğim kadarıyla hemoglobin gibi oksijen taşıyan bir madde) ve hücre, doku ve kaslara oksijen taşınımı kan yoluyla oluyorsa bu maddenin varlığı kanın varlığına işaret etmez mi?
Saygılar ve şimdiden teşekkürler.
Miyoglobin kas dokusunda bulunan bir hücre, kan dolaşımında olmaması gerekiyor, eğer zaten kanda bulunan hücreleri içeren gıda tuketmeyeceksek sütten baslamaliyiz zira ineğin ak yuvarlarini içeriyor.
Silpeki tavuk çiğ kaldığında neden kan yok ?
YanıtlaSilyada balık ?
bunu bir düşünün ...halbu ki onlarda da kan var !
sırf renkten ötürü ona kan diyemeyiz bilimsel bir gerçekten bahsettim :)))
Bu yorum yazar tarafından silindi.
SilTavuk ve balığı hiç düşünmemiştim, bunu bir araştıracağım. Şüpheyle yaklaştığım bir konu şefim, bilimsel gerçekler bile içimi rahatlatmaya yetmiyor, belki de benim bizzat incelemem, öğrenmem lazım. Yine de yardımcı oldunuz, yol gösterdiniz. Çok teşekkür ederim, saygılar...
YanıtlaSilNot: İlk cevabımı yanıtla diye yazmışım, gözüme hoş gözükmedi ondan sildim, metin yukarıdakiyle aynı, "yazar tarafından silindi" ibaresi yanlış anlaşılmalara sebep olmasın, belirtmek istedim.
ilahı omursunuz =))
YanıtlaSilÇok faydalı bir yazı dizisi olmuş, bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler.
YanıtlaSilÖmür bey takipteyim...iyi çalışmalar
YanıtlaSilBir hayvanın kesilmesiyle, vücudunda bulunan kanın %30-35'i vücüdu terkeder. Dolayısıyla kalan kan damarlarda ve vücudun içinde kalır. Kanı çıkarmak tamamıyla mümkün değildir. Kan besleyici ve protein içerir. Afrikada sığırların kanını içerek beslenen insanlar vardır. Ayrıca Avrupa da kan sucuklarıyla beslenmeyi sürdürmektedir. Yukarıda yazılan yazılar geleneksellik önde geldiğinden yapılanlara uymayacaktır. Bilginize,
YanıtlaSilTürkiyede biz et yememekteyiz. Geleneklerimiz doğrultusunda biz kıyma yemekteyiz. Türk geleneklerine göre et kemikli olmalıdır. Ayıklanmış biftek, bonfile gibi kavramlar gelenek dışıdır. Ayrıca kan da kıymaya renk vermesi için de kullanıldığını belirtmek isterim.
YanıtlaSil