ET NASIL SEÇİLMELİDİR?
-
yapacağımız yemeğe göre
-
köfte yapacaksak, dana-kuzu
karışımı
-
mangalda yapacaksak daha yağlı
-
ilk kez yapacağımız bir yemek için
kasaba danışmalı
-
rengine göre; sığırsa kırmızı, süt
dana yada kuzu ise pembe
-
iyi etin yağsız et olduğu
düşüncesi yanlıştır.
ET NASIL DİNLENDİRİLİR ?
-
İki şekilde “wet aging” ve “dry
aging” yani kuru ve ıslak dinlendirme
-
Wet aging, vakumlayarak dolapta
bekletilmesi ve transfer edilmesi
-
Dry aging, 0 derece ve %70 nem
kontrollü,hava sirkülasyonu olan dolaplarda bekletilir. Bu yöntemde etin
havayla teması kesilmez. Etin dışından başlayan bir nem kaybı söz konusu olur.
Etin içindeki enzimler eti yavaş yavaş parçalamaya yani yumuşatmaya başlar. Nem
kaybetmesi de lezzette konsantrasyonu arttırır.
-
ilk olarak 1 hafta bütün olarak
dinlendirilir.
-
1 ay dinlendirilirse en iyi halini
alır.
-
En iyi steak 1 hafta 0 derecede ve nem kontrollü dinlendirilen etten
olur.
-
Kuru dinlendirme en iyi yöntemdir
-
Yüzeyi çürür ancak et en lezzetli
halini alır.
-
Etinizi dondurmayın ve
buzdolabında saklayın.
LEZZETLİ ET PİŞİRMEK İÇİN
-
etinizin yağlı olması gerekir.
-
Kemikli olması ve birlikte
pişirilmesi gerekir.
-
Ne kadar kalın olursa o kadar iyi
olur. Bunun nedeni de az pişirilebilmesini sağlamasıdır.
-
Pişme süresi iyi bir orta pişmiş
bir steak için ilk önce yüksek ateşte iki tarafını da 4 dakika sonra orta
hararette 2 şer dakikadır.
IZGARA STEAK
-
Steakleri pişirmeden iki saat önce dolaptan çıkarın.
-
pişirmeden önce iki yüzünüde bolca
tuzlayın.
-
her yüzünü 3 dakika toplam 12
dakika pişirin.
-
ateşten aldıktan sonra 2 dakika
dinledirip suyunu toparlamasını sağlayın.
-
Sıcağı koruyan tahta tabak
kullanın.
-
Deniz tuzu kullanılması tavsiye
olunur.
ANTRİKOT
-
dananın sırtında bulunur.
-
Izgarada en iyi sonucu verir.
-
Rozbif içinde en ideal et
antrikottur.
-
Az pişirilir.
-
Pişirmeden önce oda ısısına
indirilir.
-
Pişmeden önce tuzlanır.
KONTRAFİLE
-
dananın sırtında hareketli bir
kastır.
-
Antrikotta göre daha serttir.
-
Yüksek ateşte pişirilir.
-
Oda sıcaklığı ve tuzlama kuralı
bunun içinde geçerlidir.
-
Çok pişirilmez çünkü sertleşir.
-
Az yağlı ve eşit dağılımlı bir
yağlanması vardır.
(KULLANMAM)
BONFİLE - dana -
-
iri olmalı ki iyi porsiyonlansın
-
sırtın içinde hareketsiz bir
kastır.
-
Yağsızdır. Bu yüzdende soslu tercih
edilir.
-
Mutlaka kalın kesilmelidir.
-
Oda sıcaklığı ve tuz kuralı bunun
içinde geçerlidir.
-
Kesinlikle fazla pişirilmemelidir.
-
Canlı kırmızı yada açık pembe
rekli olmalıdır.
En risksiz ettir ve her zaman yumuşaktır,
çoban kavurma , sac kavurma yahut fırın yemekleri için en garanti ettir.
KÜŞLEME – kuzu bonfile –
-
kuzu bonfilesinin Gaziantep’deki
adıdır.
-
Dana bonfile için geçerli kurallar
küşleme içinde geçerlidir.
DANA PİRZOLA
-
antrikot’un kemikli halidir.
-
Kemikli ve yağlı olduğu için çok
lezzetlidir.
-
Mutlaka az pişirilir.
-
Kuzu pirzola servis ediliyorsa
mutlaka çift kalem servis yapılmalıdır.
-
Oda sıcaklığı ve tuz kuralı bu et
içinde geçerlidir.
İNCİK – dana
-
kemikli ve ilikli bir ettir.
(kaval)
-
yağlı bir ettir.
-
Arka ayaklardan çıkar.
-
Tuzlayıp fırınlayıp uzun süre
pişirilir.
-
İlk önce 200 derecede yarım saat
sonra 125 derecede 3 saat pişirilir.
-
İtalyanlar domates, soğa,
sarımsak, şarap, defne, biberiye koyup fırınlayıp risotto ile servis yaparlar.
Tesekkür ederim Ömür bey! Almanyada yasiyoruz, burdaki türk kasaplari malesef isin ehli olmuyor genelde. Zaten malum sebepden dolayi her yerde alis veris yapamyiyoruz. Ama sayenizde artik et alirken daha bilincli tüketecegiz!
YanıtlaSilSelamlar, Belkis
selamlar, ben teşekkür ederim...
YanıtlaSilcok bilgilendirici bir yazi,tesekkürler.
YanıtlaSil"selcuklu mutfagi"kitabinizi siparis ettim, bugün elime ulasti...
cok merak ediyorum:)aksam okumaya baslayacagim artik...
Berlin'den Selamlar
bende yorumu merak ediyorum :)) selamlar berlin'e
SilÖmür şefim yazı çok güzel olmuş,çok teşekkürler..
YanıtlaSil:)) çok sağolun
SilMerhaba Omur Bey, elimizde 1837 yilindan kalan, Osmanli Mutfagina dair (sofra duzenine kadar ayrintili sekilde aciklamali ve yemek tarifleriyle dolu olan) bir kitap mevcuttur. Eğer ilginizi çekerse ve kitabi incelemek isterseniz asagida yazdigim mail adresinden benimle iletisime geçebilirsiniz. Tekrar tekrar tebrik ediyor ve basarilarinizin devamini diliyorum. Saglicakla kalin.
YanıtlaSilbilaldegerli@hotmail.com
Abdullah Değerli.
mesaj attım gecikme için kusura bakmayın..
Sil