11 Aralık 2012 Salı

Esmeralda'da Şili Yemekleri

Esmeralda


 Şili, Latin Amerika’nın güney batısında, Pasifik Okyanusu kıyısında kuzeyden güneye 4200 km boyunca uzanan, kuzeyinde dünyanın en kuru çölü Atacama ve güneyinde Antartika’ya kadar uzanan Buzullar Bölgesi ile tam anlamıyla bir kontrastlar ülkesidir. 

Nüfusu 17 milyon, resmi dili ispanyolcadır.
Ekonomi, demokrasi, güvenlik ve istikrar anlamında Latin Amerika’da lider ülke konumundadır.



ESMERALDA

Esmeralda Şili Deniz Kuvvetlerine bağlı bir askeri eğitim  gemisidir. 2012 Nisan ayında Şili’den ayrıldığı tarihten itibaren Yeni Zelanda, Avustralya, Singapur ve Hindistan gibi çeşitli ülkelerde duraklamış ve ekim ayında da ülkemizi ziyaret etmiştir. 

Şili’de Deniz Kuvvetleri, Turizm Bakanlığı ve Dış İşleri Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre, Esmeralda bir yandan eğitim seyrini gerçekleştirirken diğer yandan da Şili’nin yurt dışında tanıtımına ev sahipliği yapan bir elçi görevi görmektedir. Bu doğrultuda 57. Eğitim seyrini ve 2. Dünya turunu gerçekleştirirken yukarıda sayılan ülkelerde duraklayıp “Şili Lezzetleri Esmeralda’da” konsepti ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir.

Türkiye’de düzenledikleri etkinliğe Ekselansları Jorge Patricio Arancibia Reyes , Şili Cumhuriyeti Ankara büyükelçisi ve bayan Gülşan Atalay, Şili ticaret ofisi ticaret temsilcisinin davetiyle katıldım. 9 ekim günü Sarayburnu iskelesinde Esmeralda bizi tüm güzelliği ile karşıladı. Akşam güneşi, Esmeralda ve arkasındaki İstanbul sulieti inanılmaz görünüyordu. Askeri bandonun selamlamasıyla gemiye bindik.
Şili’e ait geleneksel el işleri, yemekler ve içeceklerle donanmıştu her yer...işte gecenin menüsü;


FLOVOURS OF CHİLİ MENÜ

Soğuklar

Bambu botta marine deniz levreği
Ilık baharatlı deniz tarağı
Avakado muss ile rulo yapılmış somon loin
Soğanlı somon salatası
Soğuk avakado ve kereviz çorbası, yengeçli reyhanotu salatası ile

Sıcaklar

Tatlı mısır dilimi
Kuzu, kuru mantar sos, patates ezmesi ve kuru dana bonfile ile
Fukara bonfilesi
Ince otlar eşliğinde Şili levreği
Biber soslu somon

Tatlılar

Tarçınlı elma ile manjar cheesecake
Gratine edilmiş dağ meyveleri
Hasat sonu şiraz muss

Hepsini teker teker anlatmaya sanırım hiç ama hiç gerek yok, fotoğrafların her şeyi anlattığı kanaatindeyim... yemekler ve içecekler kesinlikle çok çok kaliteli, iyi servis edilmiş ve çok ama çok lezzetliydi. Hangisini çok sevdiniz deseniz abartısız hepsi diyebilirim. Sanırım her tabaktan bir kaç tane yedim. Gecenin sonunda Şili yemeklerini içeren kitaplarımız ve hediyelerimizle Esmeralda’dan ayrıldık. Benim için uzun süre hatırımda kalacak bir yemek ve deneyim oldu.
Esmeralda’daki bu tadı damağımızda ve lezzetleri hafızamızda kalan gece  için Ekselansları Jorge Patricio Arancibia Reyes’e, Sayın Gülşan Atalay’a ve Sayın İrem Dikici’ye çok çok teşekkür ederim.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder