11 Ekim 2012 Perşembe

ANADOLU MİCHELİNLERİ




12 yılı aşkın süredir anadolu’yu yemek için geziyorum. Yemekten kastım sadece yemek yemek değil yapmak, yazmak, arşivlemek…
bazen gittiğim bir yere bir değil değişik aylarda yada yıllarda bir kaç kez daha gidiyorum. Her gittiğim yerde evlerde yaptıklarım ve yediklerim bir yana dışarda yediklerimi bir kenara yazıyorum.

Her yıl yemek yediğim en iyi yerleri de bir sıra olmaksızın hatırlarsınız sizlerle de paylaşıyorum. Son aylarda  da şimdi okumakta olduğunuz bu listenin üzerinde çalışıyorum. Aslında kılavuz olması mantığıyla yazdım ama adından dolayıda popüler bir liste olarakta kabul edilebilirsiniz.

Klasik Michelin mantığından farklı olarak gidiş sayım ve yıldız sayısı arasında bir ilişki kurarak hazırladığım listeyi aktarmadan önce bir kaç hususu da aktarmak isterim;

-       Kişisel bir listedir.
-       Listedeki yıldızlar  beğeni derecesini göstermemektedir. Yıldızlar sadece seyahatler esnasında farklı zamanlarda kaç kez gittiğimi ve her seferinde memnun kaldıklarımı belli etmektedir. Yani 1 ve 3 yıldız arasında lezzet yada kalite farkı yok daha fazla gittiklerim ve gitmeyi iple çektiklerim gibi bir sıralama var. şunu da belirtmek isterim ki 10- 12 yıl içinde 3 kez gidip 3 yıldız alan restoranların istikrar hususundaki başarısını da göz ardı etmemeliyiz.
-        Eminim gittiğim şehirlerde gidemediğim ve yazamadığım  iyi yerler var ama bu ilk başta dediğim gibi kişisel ve bu tarihe kadar gittiğim yerleri içeren bir liste.
-       Listede gittiğim her ilden lokantalar yok özellikle kişişel olarak en çok beğendiğim ve  5 yıldız verdiğim yerleri  yazdım. Alternatif  listelerde hazırlayabilirdim ama her yeri yazmak istemedim o zamanda en iyileri anlamak güç olacaktı.
-       Bir hususu daha belirtmek isterim bu işletmelerin tamamı hala açık olması itibariyle de önem teşkil etmektedir.

***  
( son 12 yılda 3 yada daha fazla gidip her seferinde memnun kaldıklarım)

Katipler konağı – Çorum – Herşeyi
Imam çağdaş – Gaziantep - Herşeyi
Ciğerci Mustafa – Gaziantep – Tüm kebaplar ve kavurma
Tenis kulubü lokali ve ocakbaşı  – Gaziantep - Yürek şiş, humus ve kebapları
Canciğer balıkçısı – Fethiye balık hali – Herşey özellikle karidesler
Çulcuoğlu – Gaziantep - Herşeyi
Aktaşlar pide salonu – Ordu - Pideler
Kebabçı mesut – Adana - Kebap
Hacı Şerif  – Denizli – İrmik helva
Kebapçı Enver – Denizli - Kebabı
Refik ustanın yeri – Karacabey - Herşeyi
Münire hanım sofrası – Kastamonu - Herşeyi
Petek Pastanesi – İskenderun - Herşeyi
Saki rum meyhanesi – Bursa- Herşeyi
Kebapçı Cemil Cemal Usta – Bursa - İskender
Atadan Peynirci – Mustafakemalpaşa - Herşeyi
Ciğerci haydar – Gaziantep - Kebap ve kavurma
Metanet – Gaziantep - Beyran
Koçak baklava – Gaziantep- Herşeyi
Güllüoğlu elmacıpazarı – Gaziantep- Herşeyi
Ciğerci bahaddin – Mersin -  Ciğer kebap
Künefeci İsmail usta  - Mersin- Künefe
Mahalle kasapları – Kilis tava ve Lahmacun
Ali kayası Amasya - Tokat Kebabı
Bekanlar – Kilis – Katmer
Gökhan Aperatif – Bursa – Herşeyi

**
( 2 kere gidebildiklerim)

Adil’in yeri – Adana – Kebabı
Yalova balıkçı – Çanakkale - Herşey
Ciğerci muharrem – Diyarbakır- Herşey
Hacı şükrü – Konya - Fırın kebabı
Kaşıkla – Kayseri - Herşey
Kadineli – Kars - Herşey
Erboğa peynir – Kars - Bal ve gravyer
Kadir usta - Isparta - Fırın kebabı
……………. - Sivas – Sivas köftesi
……………. - Edirne - Tava ciğer
Kadir usta - Çanakkale - Peynir tatlısı  
Kıyı restoran – Birecik - Patlıcan kebap
Iki kardeşin lokantası - Bolu dağı -  Sahanda yumurta
kaburgacı Selim - Diyerbakır- Kaburga ve içli köfte 

*
(bir kere gidip gitmek için can attıklarım :))

Yörükhan Güveç – Ankara- Herşey
Balıkçı erol – Beyşehir - Kaymaklı sazan
Mersu – bozüyük - Kuru fasulye
Sveyka – Hatay -Herşey
Çınaraltı Künefe – Hatay – Künefe  
Dervişhan restoran – Samandağ – Balıkla alakalı herşeyi
Pöç Kasabı – Hatay – Kağıt yada tepsi kebap  
Manisaspor kebapçısı –Manisa – Manisa kebabı   
Ecevit hanı – Kastamonu – Ecevit çorbası ve kuru mantı  

8 yorum:

  1. Merhaba Ömür,

    Çalışmaların için teşekkür eder ve mutfak sanatına eklediğin değerler bence yadırganamaz.
    Fakat bizi niye Michelinle karşılaştırıyorsunuz.
    Mutfağımız, kendine has bir yapıdadır. Dünyanın üçüncü mutfağı derken altında çok değerler var. bunları bulup keşfetmek bizlerin işidir. Fakat niye hep yabancılarla karşılaştırılmaktayız. Bizim mutfağımız kendine has yapısıyla gastronomik olarak Dünya mutfaklarında ilk sıradadır. Seninde uyguladığın sade ve yalın mutfak hem yapması zor, hem de sanatsal yapısıyla farklı olması gerekir. 1300 yılından beri Anadolu'da bulunuyoruz. Bu yabancılıkla da sanki yine göçecek gibi yabancı hayranlığı beni çileden çıkartıyor. Mutfağımızın temeli bile sağlık ve mutluluğun temeli. Taze olacak, düşük ısıda pişirilecek, yemeğin lezzeti kendini teşkil eden öğelere kadar algılanmalıdır. Bu da gurmelere ders verecek kadar bir lezzet uzmanlığı içerir. Bunu yapan ise benim usta aşçılarımız değilde Evde Dünyanın en lezzetli yemeğini yapan ANNEM'dir. Bu kadar hassas ve ince mutfakta niye yabancı özentisi var ki. Bence bu da gösterişte ve özende Bizim mutfağımız var. Şartlar sertleşince hep kuru fasulye, pilav ve cacık klasik temada gastronomları çıldırtacak lezzettedir. Şimdilik bu kadar deyip, başarılarının devamını dilerim.
    Sağlık ve lezzetin daim olsun.

    gumustase

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim üstad ..

    http://m-omurakkor.blogspot.com/2012/08/turk-mutfaginda-oykunmecilik-fransz.html

    bu yazıyı yazan birinin özenti olması mümkün değil.

    yazıya bu ismi daha çok kişiye ulaşsın, bu esnaf lokantaları daha çok bilinsin diye verdim. yoksa özenti benimde tikindiğim bir şeydir.

    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Omur,

    Harika fikir ! Cok tesekkur bu liste icin.

    Bu listeden gittim bu restaurant ve super kebap: Kebapçı Cemil Cemal Usta – Bursa - İskender

    En cok basarilar yeni yil sizin icin.

    Cok selam Bursa Kanada'dan.

    Suleyman.

    YanıtlaSil
  4. eyvallah süleyman..gel bursaya yine gideriz
    sevgiler kanada'ya

    YanıtlaSil
  5. Cok tesekkur Omur ..

    Eger Bursa geldim; sizin restaurant gidecegim. Cunku sizin Bursa yemek kitap Muhtesem :)

    Note:
    Eger siz Kanada geldiniz; bu restaurant tavsiyem - Montreal'de: http://www.joebeef.ca/

    Ve Joe Beef yemek kitap - Super:
    http://www.amazon.ca/The-Art-Living-According-Beef/dp/1607740141

    All the best,

    Suleyman.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Omur,
    Anadoludaki lokantalar icin gercekten kriterleri belli değerlendirmelere ihtiyac var.Michelin degerlendirmesi oldukca sıkı kuralları olan bir değerlendirme sadece yemekleri değil sunuştan ,garsonlara,masa örtrüsünden çatala kaşığa bir çok kriter değerlendiriliyor bizde böyle böyle bir değerlendirme yapılırsa bu kriterleri geçecek yer bulmak kolay değil,belki yumuşatılarak kriterler belirlenebilir.Bewn sadece lezzet üzerinden bir değerlendirmenin yetersiz kalacağını düşünüyorum.Ayrica herşeyini beğendim demekte sana çok fazla sorumluluk yüklüyor bence..

    YanıtlaSil
  7. Zaten kişisel bir liste...bu lokantaların 15 yıldır hala açık olması bence kalite ve standardın göstergesi kanımca... Bu geçen yılın listesi hatırlatmak istedim 2013 listesini hazırlamaya devam ediyorum sanırım Aralık başı yenisi hazır olacak. Listeye eklenen de var çıkan da..
    Michelin adı göstermelik , insanlar alakadar olsun diye böyle bir başlık attım. Bu lokantalara gitmeselerde bilsinler istedim. Aslında restoran sahiplerinin emeğine bir karşılık olarak...

    Tabiki Anadolu lokantaları standarda bağlanmalı ama bu koşulları yakalamak bence çok zor.

    Listenin 2 yılı eminim 10. yılında daha da önemli bir hale gelebilir. Amacım yavaş yavaş bu yolda adım atmaktı. Bunlar yazılmasa belki de hiç bilemeyecektik. Ama şimdi azda olsa gündeme aldık. Dedim ya daha 2 yılı bunun 10. 20. yılıda olur, isminde değişir, standartlarda belli olur ;)
    Sevgiler .

    YanıtlaSil
  8. Birde benim için servis ve ambiyans çok önemli ama bu restoranların bazılarında bir kaşık bir şey yiyorsun hayatını unutuyorsun o kadar derim ;)

    YanıtlaSil