2013 gerçekten en çok gezdiğim ve en çok yediğim yıl olarak kişisel tarihime
geçti. Seyhatlerin adresi çoğu kez yurt dışını gösterse de Türkiye’de yaptığım
seyahatlerde bir o kadardı… Özellikle mayıs ayında Van, Hakkari, Şırnak, Batman ve Siirt’e
yaptığım doğu seyahati ile Ekim ayında
yaptığım Zanzibar ve Tanzanya seyahatleri bu yılın en iyi seyahatleriydi.
Her gittiğim yerde gerçekten enfes yemekler yedim, lakin
özellikle Türkiye’de yediğim yemeklerde evde kurulan Anadolu sofraları bu yılın en iyi yemekleri olurken yurt
dışında iki lokanta tüm yılı sirküle etti.
Şimdi gelelim yaklaşık 75000 km tutan bu seyahatler sonunda
(her güne yaklaşık 200 km ) yılın en
iyilerine…
1.
Hakkari
/ Çiftçi Ailesinin Hakkari sofrası
3 gün boyunca evlerinde misafir olduğum
Çiftci ailesi bana sabahtan akşama Hakkari mutfağından resmi geçit yaptılar.
Eminim siz giderseniz size de yaparlar. Hiç birini ayırmadan yediğim ne
kahvaltıları unuturum ne de akşam yemeklerini…
2.
Elazığ
/ Gül Ailesinin Elazığ sofrası
Gül ailesinin Keban yakınlarındaki bağ evinde
bağdan ne bulduysak yedik, içtik… gece yattığımız terasta yıldızların koynunda
uyuduk. Sabah kahvaltıda masaya gelen
mangalda tereyağında kızartılan domatesli beyaz Elazığ biberini ne
anlatılabilir ne de yazabilirim. Nilgün
teyzenin elinden yenen taze mevsim dolması, Harput köftesi ve diğerleri
unutulacak gibi değildi.
3.
Siirt
/ Şeref Büryan
Büryan kimin ? yada en iyi büryan nerede?
sorularını uzun zamandır soruyordum kendime , zaman zaman da memleket memleket
gezip cevabını arıyordum. Kimseyi kızdırmak istemem ama Siirt’deki başka geldi
bana, sabah kahvaltısında çok aç olduğumdan mı? Yoksa fırının ağzına
oturduğumdan mı bilinmez yediklerim arasında en iyisi olarak notlarımın arasına
geçti.
4.
Tillo
/ Molla Burhannedin Hoca’nın Dergahı
Tillo bu yıl ki doğu seyahatinin son
durağıydı. Dergahında ziyaret ettiğim Molla Burhanneddin hoca yemek ikramını
yemeden dergahtan salınmamamı istedi. Uzun bir yer sofrası kuruldu, sofraya gelen
pilav ve sebzeli türlüydü. Bol sarımsaklı, bol salçalı ve bol yaz sebzeliydi.
Yemeğin üstüne yediğim bu yemek nasıl aklımda kaldı anlatamam. Hele bir de aç
yesem nolacaktı hep düşündüm ara ara…
5.
Gaziantep/
Antep Sepeti Terası Kilis Tava
Antep sepeti Antep’in yerel el işi
ürünlerinin satıldığı şahane bir dükkan, sahibide dostum Cihan Koçer, uzun
zamandır bahsedip davet ettiği Kilis tava için nihayet bu eylül ayında fırsat
buldum. Antep kalesi manzaralı terasta Uzun Çarşı’daki Gıda Kasabında
yaptırılan bir Kilis Tava yedim ki daha iyisini sanırım Kilis’te de yemedim,
bende yapmadım. Ustalık, malzeme ve doğru zamanlama bazen bir yemeği başyapıt
haline getiriyor. Ders gibiydi desem yetecek herhal.
6.
Gaziantep/
Simit Aşı*
Bu yılın en iyi “tek” yemeği, Kahvaltı için
davetli olduğum Özmen ailesinin kahvaltı
sofrasında katmer, küncülü ekmek, antep peynir, yumurta dürümü ve daha neler
vardı anlatamam… ama masada Mine hanımın kendi elleri ile bakır sahanda yaptığı
bir simit aşı vardı ki bir anda 20 yıl önceye gittim. Rahmetli babaannemin
elinden 20 yıl önce yediğim simit aşı o
sabah karşımdaydı. Ne hissettiğimi anlatamam desem. Mine hanımın bir kez daha
ellerine sağlık diyorum.
*Bulgurun ince çekilmişine
Antep’de simit denilir.
7.
Maraş/
Saray Kasabı
Tenekede kuzu pirzola yanında tenekede
domates … bildiğin teneke yahu, olay bu kadar basit, sonuç akıllara zarar
adresi yazıyorum;
Saray kasabı, Maraş
8.
Beyşehir
/ Yörem Etli Ekmek
Bu yıl yediğim en iyi pideler demem yeterli
herhal… Basit bir dükkan, taş bir fırın, iyi un ve zanaatkar bir usta.
9.
Konya
/ Bolu Lokantası
Tüm zamanların en iyi pidecileri arasında
favorim, özellikle küflü peynirli ve konya tereyağlı olan harkulade…yanı sıra da Konya'da bir çok iyi etli ekmek dükkanı var lakin konya'lılarından en çok ismini zikrettiği yerde burası. Biraz fazla kurallı buldum o ayrı ama tad süper :)
Çok merak ettim :)
YanıtlaSil