Yemek, içmek, sofra ve oruç üzerine;
Oruç
tutun sıhhat bulunuz.
Her
kim kuru hurma bulursa onunla iftar etsin. Her kim ki onu bulamazsa su ile
orucunu açsın. Su tahurdur.(temizleyicidir.)
Çok
yemek yiyip su içmekten sakının. Bu hal bedeni harab eder ve hastalık getirir.
Yemekte ve içmekte itidal üzere olun.israfdan sakının. Hak Teala çok yeyip
içmekten semiz olan alimi sevmez.
Sizlerden
biri elinde yemek bulaşığı olduğu halde yatıp uyur ve ona bir şey isabet ederse
o kimse nefsinden başka kimseye kabahat bulmasın.
Yemeklerden
öne elleri yıkamak, mucubi bereketidir. Yemekten sonra elleri yıkamak gam ve
kederi giderir.
Hurma Üzerine
Hz. Aişe rivayet eder;
“Peygamber SAV süd ile hurmaya etyabin derlerdi. “
hz. Hasan rivayet eder;
“Cebrail geldi peygamber’e SAV
- ya Muhammed hurmalarınızın iyisi Berni’dir dedi. “ (hicaz ellerinde yetişen bir tür hurma)
Ebu Hüreyre rivayet eder;
SAV buyurdu; “Acve
cennetten gelmiştir. O ağızlara şifadır. Acve cennet de olan yemişlerden bir
yemiştir.”
Ebu Naim Hafız rivayet eder;
“Behl kabz eder. Fakat hurmayla karıştırıp yense zararı olmaz. Behl
hurmanın koruğuna derler. Henüz yeşildir. Ne zaman alacalansa Püsün derler. Ne
zaman tamama erişse Rubad derler. Ne zaman kurusa Temr derler”
YEMEKLER
HERİSE
250
gr haşlanmış buğday
250
gr haşlanmış kuzu kuşbaşı
100
gr tereyağ
1
tatlı kaşığı tane kimyon
kaya
tuzu
Buğday
ve eti beraber 1 saat tuzuda ekleyerek
döverek pişirin. Yemeği büyük bir servis tabağına alın ve ortasına bir çukur
açın.
Tereyağını
yakıp kimyonla beraber yemeğin ortasına koyup servis edin.
Huzeyfe
rivayet eder;
SAV
buyurdu; “Cebrail bana herise yedirdi.”
Ebu
Hureyre rivayet eder;
SAV
buyurdu; “Cebrail bana cennetten herise
getirdi.”
KİMYONLU
MERCİMEK LAPASI
1
su badağı mercimeği
7
su bardağı su
1
yemek kaşığı pirinç
1
yemek kaşığı ince bulgur
1
çay kaşığı kimyon
1
çay kaşığı limon tuzu
1
adet kıyılmış kuru soğan
yarım
çay bardağı zeytinyağı
kaya
tuzu
Mercimek,
su,tuz, bulgur ve pirinci bir tencerede 30 dakika pişirin. Limon tuzunu
ekleyin.
Soğanı
zeytinyağında yakın ve yemeğe ilave edin. Kimyonu ekleyip servis edin.
Ebu
hureyre rivayet eder;
SAV
buyurdu; “geçmiş peygamberlerden bir
peygamber kavminin gönül katılığından hak teala hazretlerine şikayet buyurdu.”
Hak
Teala buyurdu;
“kavmine söyle mercimek yesinler. Mercimek
gönlü yufka gözü yaşlı eder. Ve o veliler yemeğidir.”
Sa’lebe
Bin Süheyl rivayet eder;
“insanın
midesine girdiği halde bozulmayan ve değişmeyen nesne tohumlardan kimyondur.”
ZEYTİNYAĞLI TURUNÇLU KEREVİZ
1 adet kereviz
1 adet turunç suyu
yarım adet dilimli turunç
yarım su bardağı zeytinyağı
1 adet iri doğranmış soğan
yarım su bardağı su
1 çay kaşığı şeker
kaya tuzu
Kerevizi irice doğrayıp
soğanla zeytinyağında hafifçe kavurun. Kalan malzmeyi ekleyip 30 dakika kısık
ateşte pişirin. 3 saat soğutup servis edin.
Enes Bin Malik rivayet eder;
SAV buyurdu; “kardeşim Hızır denizde ve İlyas’da karada
yürür. Yılda bir kez Mekke’de buluşurlar. Kereviz yerler ve zemzem içerler.
Gıdaları odur. Başka şey yemezler.
Ebu Musa Eşari rivayet eder;
“Kur’an okuyan mü’minin durumu turunca benzer. Yemeği
iyi ve kokusu da gönüle safa verir.”
6 su bardağı su
6 kaşık bal
1 adet dilim limon
1 bardak ılık suda balı erit.
Üzerine 5 su bardağı su ekle. limon
dilimleri ilave edip dolapta beklet soğuyunca servis et.
Hz. Aişe rivayet eder;
“Peygamber SAV’a şerbetlerin iyisi bal idi.”
SAV buyurdu; “bal yiyince gönlüm sevinir, gözümü aydınlatır,
cila verir.”
SAV buyurdu; “her derde deva eylemekte baldan
(şerbetinde) üstün nesne yoktur.”
“Helal
kazanılmış para ile bal satın alınır ve yağmur suyu ile beraber içilirse
şifadır.”
“iki
şifaya devam ve mülazemet ediniz. Bunlardan birisi bal, diğeri de Kuran-ı
Kerim’dir.”
Tüm tarifler çok yakın
zamanda kitapta…
Hayırlı ramazanlar.
Tarifleriniz ile ilgili sizinle görüşmek istiyorum. Lütfen iletişime geçer misiniz?
YanıtlaSilİletişim mail : afiyetleeditor@gmail.com
çok beğendim ..hep google da ararız ..biraraya getirmişsiniz ve paylaşmışsınız ..çok teşekkürler..
YanıtlaSilhttp://2005liyizbiz.blogspot.com.tr/