18 Kasım 2014 Salı

Kısa bir Madrit yazısı





Madrit yaşabileceğim şehirler arasına Almanya dışından giren tek Avrupa şehri. İnsan biraz kendini Türkiye'de sanıyor. İnsanların samimiyeti, güleryüzü şehri bir anda sevdiriyor. Hatta konuşmaları kulağa o kadar hoş geliyor ki sizde de hemen ispanyolca konuşma dürtüsü uyandırıyor. Bir sonraki sabah başlıyorsunuz günaydın, iyi günler , selamlar vs demeye...

Madrit'l ilgili en ilginç detay ise  Avrupa'nın havasında en çok uyuşturucu olan şehiri olarak bilinmesi. Bu kısmı yorumsuz geçiyorum 

Şehrin gerçekten kendine has bir samimiyeti var, bir çok arkadaşım için Barselona'nın yanında köy sayılsa da ben henüz barselona'yı görmesemde ayni fikre sahip dahilim. 

Futbol 
Sanki ispanyanın herşeyi...
Santiago Bernabeu stadı burada yani 12 havariden biri olan Aziz  Barnabas'ın stadı. Stadın sahibi de Real Madrit kulubu. Real, elit takımı aslında ismi Real olan herşey kraliyete ait ama artık Real Madrit kraliyete ait değil.
Atletico Madrit ise halk takımı Realle taraftarları arasında sınıf farkı var. 
Barselona katalanların takımı ve kendilerini katalan milli takımı olarak görüyorlar.
Atlettico bilbao bask bölgesi takımı sadece bask bölgesinde doğmuşsanız o takımda oynayabiliyorsunuz. Onlarda Bask bölgesinin milli takımı olarak anılıyorlar. 

Yemekler 
Tapaslar, paella, churros bence madrit'in olmazsa olmazları ama meşhur patatesli omletleri ve sabah kahvaltıda yedikleri domates ezmesiniz de yazın bir kenara...bence her yerde ağız tadıyla yemek yenebilir çünkü zeytinyağı, domates ve diğer sebzeleri çok lezzetli tabi buda haliyle mutfağa yansıyor.










Marcedo san miguel 
Dünya gastronomisi için önemli bir alışveriş merkezi. İspanya'ya ait satılan bütün yiyecekleri ortasına atılan masalarda istediğiniz kadar tadıyordunuz. Herşey porsiyon olarakta adet olarakta satılıyor. Bence Madrit'in en görülesi yeri !!! Mutlaka bir kaç öğünü burada geçirin derim.

Zeytinyağı ve tuz 
Çok lezzetli ve çok ucuz !!! Mutlaka bir markete uğrayıp çeşit çeşit zeytinyağı alın derim birde güzel tuz çeşitleri var özellikle isli tuz ve siyah tuz benim favorilerim !

Müzeler 
Tabiki bir sanat şehri, Prado ve  Reina Sofia en meşhur sanat müzeleri. Dali, Monet, Picasso kimden tablo ararsan burada var... Özellikle Picasso'nun Guernica'sı görülesi

Plaza mayor 
En meşhur meydanı, genel  avrupa meydanları gibi  ortada kilise ve tarihi dükkanlar etrafta eski evler vs 

Metro vs
Nüfüs 4,5 milyon şehirde 300 km metro 300 km banliyo hattı var. Ulaşım pek rahat anlayacağınız. 

İnşaat sektörü 
Ülkeyi son ekonomik krize sürükleyen sektör desek daha doğru olacak. 
Ülkenin nufusu 45.000.0000 hane sayısı 25.000.000 
Türkiye'nin nüfüsu 75.000.0000 hane 17.000.000
Ev fazlalığını siz tahmin edin. Yanı sıra boş gökdelenler şehri de sayılabilir Madrit, aslında çok gökdelen yok ama olanları bazılarının  boş olması sanırım bu isim için yeterli.






San gines churre

1 yorum:

  1. Sevgili Ömür Akkor,Gazi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Alanında Yüksek Lisans Öğrencisiyim.Hitit Mutfağı ile ilgili bir bildiri Çalışmamız bulunmakta.Bu Çalışmayla ilgili sorularımız var ve yardımlarınızı bekliyoruz.Lütfen size ulaşabilmem için beni bir mail adresine yönlendirin,şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil