27 Ekim 2013 Pazar

TANZANYA



"
İnsanlar çaldı,
ben karalandım,
insanlara baktıkça ben karardım.
benim “kara”m insanlıktan bana kaldı.

Uzun yağmurlar yağdı bu sefer

sonra karasını bana bırakan insanlık
aklandı."


Serin bir afrika akşamında bahçede oturmak, çay ama bu sefer Tanzanya çayı, yanında da şeker kamışından gerçek şeker, Afrika’da beyaz adam olmak, gerçekten içten gülen insanlar, önyargılar, samimiyet, hayatı yaşadığını sanmak, medeniyetin getirdiği her telaştan uzak olmak…



Tanışğım insanlar geçmişini bile hatırlamıyor, herkes burada doğduğunu sanıyor. Memleketten binlerce km uzakta ama çok uzakta her şeyi unutmak…Sonra büyük bir bayram sofrası kuruluyor. Yemekler yapılıyor beraber, herkes birden memleketi hatırlıyor. Halbuki unutmuştuk, unuttuğumuzu sanmıştık. Sonra birden bayram türküleri dökülüyor dudaklardan, gözler doluyor…iyi ki gelmişim diyorum, iyi ki beraber bu yemeği yapmış ve yemişiz, iyi ki bu mesleği yapıyorum diye belki de en çok bu kez şükrediyorum.
Ve unutulmaz anlar albümüne bir kare daha ekleniyor. Selam ülkesini de memleketim belliyorum.


Yolculuk
7 saat Franfurt – Doha, 7 saat bekleme, 7 saat Doha – Dar’ul Selam ama yine de 22 saat sonrasında varış. Biraz yorucu bir yolculuğun ardından en nihayet varıyoruz. Ama Afrikanın o sıcak toprağı her şeyi unutturacak nitelikte.

Dar’ul Selam
Selam ülkesi… ne güzel bir isim tam da ismi gibi bir yer her yerde “selam”ın kıymetini bilen insanlar. Adım attıktan sonra sizi uğurlayana kadar sizi saracak bir sıcaklık, huzur ve gülümseme bu selamın sayesinde hep yanınızda kalacak.

Vize
Vize 50 dolar kaşılığı kapıda  alınıyor.  İki adet form doldurup para ile beraber pasaportun arasına koyuyorsunuz,  vize masası önünde gezen polise veriyorsunuz, o da masaya veriyor. Sonra yaklaşık 45 dakika içinde adınız bağrılıyor sizde parmak izi bırakıp pasaportunuzu alıyorsunuz ve 90 günlük vizeniz oluyor.

Aşı
Artık aşı şartı yok. Almanya’da gittiğim doktor Almanya’ya gelirken vurulmanız kadar gerekli dedi. Bende inandım. Ama kimseye öneri olarak yazmam ama ben vurulmadım. Yanıma bolca böcek, sinek, kene kovucu spreyler vs ler aldım.


Balık pazarı
Renk, çümbüş, ahenk, bereketli hint okyanusu … her şey bu balık pazarının içinde, denizde de varsa tezgahta, çeşidin bini bin para. Hemen arkasında da bunların pişmiş, kurutulmuş yahut hazırlanmış  halleri satılıyor. Gerçekten dünya üzerinde gördüğüm en enteresan manzaralardan birine rastlıyorum burada..

Tanzanya
Serengetti milli parkı ve büyük göç, klimanjero, victorya gölü, safari de diğer yapılabilecekler arasında. Tabiki gelmişken Zanzibar’a gitmek de önemli. Kalacağınız süreye göre seçimler yapabilirsiniz. Ama hiç bir şey yapmasında Tanzaya’da olmak yeterli.

Kısa kısa
-       ortalama ömür 50 yıl
-       trafik feci
-       kaju pek güzel
-       çaylar çok çok güzel
-       gerçek şeker ve gerçek tuzla tanışacaksınız.
-       Afrika aslanlarının 3’te 1’i burada
-       Hava hep güzel, deniz mükemmel, balıklarda öyle
-       Uluslararası plaka imi EAT
-       Iki ülke Tanganya ve Zanzibar’dan oluşuyor.
-        

devam edecek J

1 yorum:

  1. Çok güzeller... :))
    Renkleri,yazdıklarınız ve hissettirdikleri...

    YanıtlaSil